GUGGENHIEM HELSINKI HOUT.jpg

Guggenheim Helsinki

The essence of Guggenheim Helsinki is in its ability to connect with the people, the water, and the city. Located at a junction, where the urban fabric meets nature and wedges between water and park, the building presents itself as an inviting gesture connecting all parts. A dramatic void is hollowed out of a solid volume creates a unique enclosure encouraging movement and activity. This public space is a new room for the people of Helsinki and its visitors - the ‘City Room’. Visible from the water’s edge is a hybrid space combining an amphitheatre, exhibition and event space. It is both a place of encounter and contemplation. It’s a node where all the surrounding parts are tied into. The design balances a bold gesture with a modest profile. Its formalism is restraint, yet dramatic and inviting.

Generously proportioned plane connects the museum with the existing sea port terminal..

Generously proportioned plane connects the museum with the existing sea port terminal..

Site and Location - South Harbour, Helsinki.

Site and Location - South Harbour, Helsinki.

The new plane folds into the building to create a continuous indoor/outdoor platform for performance and exhibition. It also consolidate the elevational change on the site, while hosting facilities and loading areas below its surface.

The new plane folds into the building to create a continuous indoor/outdoor platform for performance and exhibition. It also consolidate the elevational change on the site, while hosting facilities and loading areas below its surface.

The City Room is a hybrid space, combining an amphitheater, exhibition and event space. It is both a place of encounter and contemplation. this space also consolidates the difference in elevations, from the low water edge walkway, to the bridges over Laivasillankatu leading to Park Tahtitorninvuoren.

The City Room is a hybrid space, combining an amphitheater, exhibition and event space. It is both a place of encounter and contemplation. this space also consolidates the difference in elevations, from the low water edge walkway, to the bridges over Laivasillankatu leading to Park Tahtitorninvuoren.

The space within is conceived as a folding plane that joins the various spaces of the museum, and extending outside of the building.

The space within is conceived as a folding plane that joins the various spaces of the museum, and extending outside of the building.

The main gallery space is an elevated bar, leaving the middle level open to views across the lake and into the park behind.

The main gallery space is an elevated bar, leaving the middle level open to views across the lake and into the park behind.

 
The highest level in the City Room frames views of the city around it while being open to the park behind. It also provides an uniterrupted open space for gatherings, public events and exhibits. A central opening allows a visual connection to the more enclosed gallery space above.

The highest level in the City Room frames views of the city around it while being open to the park behind. It also provides an uniterrupted open space for gatherings, public events and exhibits. A central opening allows a visual connection to the more enclosed gallery space above.


Location Helsinki, Finland.

Program Museum- Galleries for temporary and permanent exhibits. Multi-purpose halls. Class rooms. Cafe and restaurant. Public spaces.

Size 18,500 m2.

Client The Guggenheim Museums and Foundation.

Project Team Hout Architecture Inc. Samer Hout, Elizabeth Fenuta, Yi Zhang, Yulian Semenova, Natalia Semenova, Brian Oliveira, Jamie Carreon, Hector Carreon, Daniele Raimondo.