One Yorkville, Mixed Use Multi-Unit Residential, Toronto.   Situated at the intersection of Yonge Street and Yorkville Avenue, this project marks the entrance to the neighbourhood of Yorkville. The development incorporates a row of heritage commercial structures on Yonge Street. The tower rises above the restored and re-purposed brick buildings. Uninterrupted sculptural bands are placed to cover the vertical systems of the building (sheer walls, partitions or mechanical) while creating an ever-changing interplay of light and shadow.  The bands define spaces as they climb the structure. At the ground, they form a colonnade, distinctive with a faceted appearance. At the top of the building, they define a sculptural enclosure framing views from the roof-top garden. Visually, the vertical expression accentuates the slenderness and creates an ever-changing play of shadow and light on the surface of the building.  The design strategy aims at using less glass in favour of a more energy-efficient cladding system, achieving that while providing an impactful and visually cohesive appearance.

One Yorkville, Mixed Use Multi-Unit Residential, Toronto.

Situated at the intersection of Yonge Street and Yorkville Avenue, this project marks the entrance to the neighbourhood of Yorkville. The development incorporates a row of heritage commercial structures on Yonge Street. The tower rises above the restored and re-purposed brick buildings. Uninterrupted sculptural bands are placed to cover the vertical systems of the building (sheer walls, partitions or mechanical) while creating an ever-changing interplay of light and shadow.

The bands define spaces as they climb the structure. At the ground, they form a colonnade, distinctive with a faceted appearance. At the top of the building, they define a sculptural enclosure framing views from the roof-top garden. Visually, the vertical expression accentuates the slenderness and creates an ever-changing play of shadow and light on the surface of the building.

The design strategy aims at using less glass in favour of a more energy-efficient cladding system, achieving that while providing an impactful and visually cohesive appearance.

image.png
image.png
image.png
image.png
1yv-context-diagram-a-and-b.gif
1yv-DIAGRAM-B-&A-copy2.gif
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Location: Toronto, Canada

Type: Mixed-Use, Multi-Unit Residential

Size: 46,000 sq.m

Client: Bazis International

Status: Construction

Credit:

Design: Samer Hout and Roy Varacalli

rVa Architect of record