image.jpg

Jiangmen New City Centre Master Plan, Jiangmen, China.

Envisioned as part of a future commercial and residential hub directly adjacent to Jiangmen city centre. Diagrammatically, the form is directly inherited from the site's shape; two bands of urban intensification that converge and diverge as they follow the site's edges. Between the two bands, a lush green space with a large body of water capitalizes on the subtropical climate of the area. The two bands respond to very different edge conditions; whereas the Northern band contains high-rise residential towers over a podium of retail facing a major arterial road, the Southern band is a free-flowing arrangement of urban courtyards formed by lower and smaller building blocks that sit on a plinth, creating a continuous strip as a landscape.

A second proposal focused on intensifying and enlarging the retail component to create a shopping street that stretches the entire length of the site. We proposed to divide the site into two contrasting and mutually exclusive conditions: hard and soft. The southern half would be a lush green environment with restricted car access, underground parking, and towers above. The northern section of the site is comprised of shopping blocks modulated to allow pedestrian traffic to infiltrate from the main arterial road to the main spine of this shopping strip. Retail blocks are then shifted, stacked, manipulated and variably sized to allow for maximum flexibility and variety.

image.jpg
image.jpg
image.png
image.png
image.png
 

Location Jiangmen, China.

Program Mixed-Use, Masterplan.

Size 640,000 m2.

Client Mingtai Investment and Development Co., Ltd.

Project Team MHKW, Architect. Samer Hout, Lead Designer.