image.png

Ravine Houses. Toronto

Displacing and shifting elemental forms define the conceptual framework for the complex of three houses. This subtle manipulation is driven by the desire to maximize views and respond to specific site conditions, such as the protection of mature trees. This formal strategy also provides a unifying language characterized by a dignified and private appearance. Each house consists of a ‘plinth’ that appears nestled into the ground with a glass ‘jewel’ perched on top at a varied angle. These glass volumes cantilever over the ravine’s edge, engaging it and affording the occupants spectacular views. Each plinth contains a body of water or a swimming pool that forms part of the entry sequence and creates an element of surprise as one approaches the houses. Privacy and views are controlled by a fine grain metal screen system integrated into the glass. This allows viewing from the inside, yet appears to be shimmering and opaque when viewed from the outside.

image.png
image.png
image.png

 Type: Three Single-Family Residences

Location: Toronto, Canada

Size: 700 - 900 sq.m

Client: Private

Status: Project

Credit:

Architect: MHKW, Samer Hout Designer