New Aarhus School of Architecture. Aarhus, Denmark.   Established in 1965, Aarhus School of Architecture has been Operating from a cluster of buildings, often with different addresses. The Danish Building & Property Agency and the Aarhus School of Architecture called for design proposals to consolidate the majority of the school’s activities.  The brief set out an agenda with a vision for a flexible, inviting, and cost-effective building. The new school is to be located in the heart of Aarhus at “Godsbanearealerne”, close to the railway stations and the city centre. Our proposal is characterized by parallel concrete walls, running along the longer edge of the site, they extend into the landscape at different lengths, giving the building a structured yet informal appearance. The linear spaces are programmable and flexible, opening up into exterior rooms at both ends of the building. The exterior rooms range in function and character, from classrooms and workshop spaces to ramps leading to the subterranean spaces.  Splits and voids are orchestrated to allow for public exterior spaces to flow through the site. Atriums provide gathering areas for students, allowing for public presentations and installations to take place. On the second level, some bands (between the organizing concrete walls) transform into steps that lead to the green roof and double as congregation space. Openings in the walls are orchestrated to allow visual access from the surrounding city, giving the public glimpses of the activities taking place on the inside, while more generous openings create a reciprocal relationship with the public.

New Aarhus School of Architecture. Aarhus, Denmark.

Established in 1965, Aarhus School of Architecture has been Operating from a cluster of buildings, often with different addresses. The Danish Building & Property Agency and the Aarhus School of Architecture called for design proposals to consolidate the majority of the school’s activities.

The brief set out an agenda with a vision for a flexible, inviting, and cost-effective building. The new school is to be located in the heart of Aarhus at “Godsbanearealerne”, close to the railway stations and the city centre. Our proposal is characterized by parallel concrete walls, running along the longer edge of the site, they extend into the landscape at different lengths, giving the building a structured yet informal appearance. The linear spaces are programmable and flexible, opening up into exterior rooms at both ends of the building. The exterior rooms range in function and character, from classrooms and workshop spaces to ramps leading to the subterranean spaces.

Splits and voids are orchestrated to allow for public exterior spaces to flow through the site. Atriums provide gathering areas for students, allowing for public presentations and installations to take place. On the second level, some bands (between the organizing concrete walls) transform into steps that lead to the green roof and double as congregation space. Openings in the walls are orchestrated to allow visual access from the surrounding city, giving the public glimpses of the activities taking place on the inside, while more generous openings create a reciprocal relationship with the public.

_NEW AARCH_Site Plan.jpg
The building is organized in bands along the site. taking on the characteristic of campus building, open ended and inviting. In multiple occasions the bands become part of the landscape allowing the general public to filter through the site and through the building.

The building is organized in bands along the site. taking on the characteristic of campus building, open ended and inviting. In multiple occasions the bands become part of the landscape allowing the general public to filter through the site and through the building.

Multi porpose central space flanked by stairs, bridges, studio spaces and classes is the heart of the school is its central most animated laboratory.

Multi porpose central space flanked by stairs, bridges, studio spaces and classes is the heart of the school is its central most animated laboratory.

On the south west end of the building, the horizontal shifting of the walls offer a sense of informality, while a generous opening along the wall offer a level of transperancy between the city and the school.

On the south west end of the building, the horizontal shifting of the walls offer a sense of informality, while a generous opening along the wall offer a level of transperancy between the city and the school.

elongated spaces offer a sense of openness. This organization also allows high degree of flexibility. In this view: studio space in the foreground overlooking the central interior space. In the background, exterior auditorium that double as steps leading to the landscaped roof.

elongated spaces offer a sense of openness. This organization also allows high degree of flexibility. In this view: studio space in the foreground overlooking the central interior space. In the background, exterior auditorium that double as steps leading to the landscaped roof.

Section illustrating the position of the subterranean lecture hall, and the steps/theatre leading to the roof space. A wide ranging architectural and functional experience.

Section illustrating the position of the subterranean lecture hall, and the steps/theatre leading to the roof space. A wide ranging architectural and functional experience.

Voids in the fabric of the building create spaces with different degrees of openness and uses.

Voids in the fabric of the building create spaces with different degrees of openness and uses.

image.png
image.png

Location Aarhus, Denmark.

Program New Aarhus School of Architecture.

Size 8000 m2.

Client Aarhus Architecture School

Design Team Hout Architecture Inc. Samer Hout, Lead. Youngsang kim, Project Captain, Raymond lee, Brian yip, Valeriia valchuk